Αγία Ειρήνη η Παρθενομάρτυς & Οσιομάρτυς του Tomar της Πορτογαλίας (+653) & Video της πόλης Tomar

http://saintsofmyheart.wordpress.com

SAINTS OF MY HEART

Tomar-4.jpg

Santa-Iria.jpg

Murder_of_Irene_of_Tomar.jpg

Αγία Ειρήνη η Παρθενομάρτυς & Οσιομάρτυς

του Tomar της Πορτογαλίας (+653)

20 Οκτωβρίου

Η Αγία Ειρήνης (στα πορτογαλικά: Santa Iria) του Tomar ήταν μία Χριστιανή που μαρτύρησε για την πίστη της στην Πορτογαλία. Γεννήθηκε το 635 στη Nabância σημερινή Tomar της Πορτογαλίας και μαρτύρησε το 653 στην ίδια πόλη.

Για να την προστατέψουν οι γονείς της από διάφορους κινδύνους την έστειλαν σε ένα μοναστηριακό σχολείο, κάνοντας επιπλέον μαθήματα και με έναν ιδιωτικό δάσκαλο. Οι μόνες φορές που έλειπε από το σπίτι της ήταν για να πάει στη Θεία Λειτουργία. Ένας νεαρός ευγενής που ονομαζόταν Britald έτυχε να τη δει σε μία από τις σπάνιες εξόδους της και την ερωτεύτικε παράφορα. Κάθε φορά που έφευγε για να πάει στην εκκλησία, την ακολουθούσε. Μία ημέρα μπήκε μπροστά της και της έκανε πρόταση γάμου. Η Αγία Ειρήνη αποφασισμένη του είπε οτι δεν θέλει να τον παντρευτεί. Ο Britald αρρώστησε με κατάθλιψη και η Αγία Ειρήνη έσπευσε να του καταστήσει σαφές ότι ο λόγος για την αγαμία της ήταν ότι η ίδια είχε αφιερωθεί στο Θεό ως μοναχή.

Μία ημέρα ο ιδιωτικός της δάσκαλος Remigius (ή Remigio) της έκανε ακατάλληλες σαρκικές προτάσεις και η Αγία Ειρήνη αρνήθηκε και αποφάσισε να σταματήσει τα μαθήματα μαζί του. Τότε ο δάσκαλός της, της έδωσε κρυφά να πιεί ένα ποτό το οποίο έκανε την κοιλιά της να φουσκώσει και ο ίδιος άρχισε να διαδίδει  συκοφαντίες για την Αγία Ειρήνη οτι έμεινε έγκυος και σταμάτησε τα μαθήματά της.

Όλες αυτές οι συκοφαντίες κυκλοφόρησαν σε όλη την πόλη και τελικά ο Britald έμαθε για υποτιθέμενη απιστία της αγαπημένης του. Εξοργισμένος, ο ίδιος προσέλαβε έναν μισθοφόρο στρατιώτη να την σκοτώσει. Έτσι, όπως η Αγία Ειρήνη επέστρεφε στο σπίτι από επίσκεψη σε ασθενείς ηλικιωμένους, ο δολοφόνος πλησίασε από πίσω και να τη σκότωσε με ένα μόνο κτύπημα του ξίφους του και έριξε το σώμα της στο ποτάμι Nabão, που εκβάλλει στον ποταμό Tagus.

Αργότερα, το σώμα της βρέθηκε άφθαρτο από κάποιους μοναχός κοντά στην πόλη Scalabis. Ο θείος της ηγούμενος Celius έλαβε από τον Χριστό αποκάλυψη για την αληθινή ιστορία της ανιψιάς του και τη θέση του σώματός της. Οι μοναχοί την έθαψαν με ευλάβεια και εξαπλώθηκε η τιμή της σε όλη την Πορτογαλία.

Η ευλάβεια των Πορτογάλων προν την Αγία παρθένο Ειρήνη ήταν τόσο μεγάλη που άλλαξαν το όνομα της πόλης Scalabis σε Santarém (=Αγία Ειρήνη).

Η Ειρήνη είναι ο πολιούχος του Tomar και του Santarém της Πορτογαλίας και η εορτή της είναι στις 20 Οκτωβρίου.

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s